Vad har en frisör i lön?

Vad har en frisör i lön?

Att bli frisör är drömmen för många kreativa själar som älskar att fixa med hår. Men hur mycket tjänar egentligen en frisör? Och vilka vägar kan du ta för att bli en? I denna artikel tar vi en närmare titt på frisöryrket och dess lönefakta.

Lönen för en frisör

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) ligger den genomsnittliga bruttolönen för en frisör på 31 400 kronor per månad enligt 2023 års statistik. Men det finns variationer. 

En behörig frisör har en garantilön på 25 725 kronor per månad enligt Handels fackförbund. Erfarenhet i branschen ger också extra tillägg, som kan vara upp till 245 kronor per månad för varje 5000 timmars branscherfarenhet.

Läs den senaste statistiken om en frisörs lön.

Förhandla om din lön

Som utbildad frisör har du stor möjlighet att förhandla om din lön. Kollektivavtalet är en vägvisare, men det är inte en fastställd minimilön enligt lag. 

Det är viktigt att diskutera din lön med din arbetsgivare och argumentera för din rättvisa ersättning. Ta inte för givet att den erbjudna lönen är den bästa för dig.

Faktorer som påverkar lönen

När du förhandlar om din lön är det avgörande att känna till de faktorer som påverkar lönesättningen. Branscherfarenhet, ålder, tidigare arbetslivserfarenhet och andra relevanta kunskaper spelar alla en roll. Din utbildningsbakgrund är också viktig och kan påverka din lönenivå.

Så vi tycker att du ska förbereda dig noga och skriv en punktlista över de saker som du anser bidrar till att du ska ha en högre lön. Det kommer bara visa arbetsgivaren att du är driven och framåt.

Utbildning för frisörer

Det finns flera vägar att bli en behörig frisör. Du kan gå gymnasieprogrammet hantverksprogrammet med inriktning på frisör, välja en privat frisörutbildning kombinerat med färdigutbildning, eller delta i en företagsförlagd traineeutbildning. 

Utbildning är en förutsättning för att kunna förhandla om en högre lön och öppnar dörrar till olika karriärmöjligheter inom yrket.

Viktiga egenskaper och kunskaper

För att lyckas som frisör behöver du vara kreativ, ha känsla för färg och form, samt kunskap om styling och trender. 

Social kompetens och förmåga att kommunicera med kunder är också viktigt. 

Om du siktar på att bli egenföretagare behöver du även kunskaper inom ledarskap, ekonomi och marknadsföring.

Framtidsutsikter för frisörer

Enligt Arbetsförmedlingen är framtidsutsikterna de kommande åren mycket goda för frisörer. Du kan jobba som anställd på en salong, hyra en stol som egenföretagare eller till och med öppna din egen salong. 

Möjligheterna är många och det finns även utrymme för kreativitet och internationella möjligheter, särskilt genom deltagande i frisörtävlingar.

Att bli frisör är en spännande resa för den som älskar att arbeta med hår och människor. 

Med rätt utbildning, erfarenhet och förhandlingsförmåga kan du skapa en givande karriär inom detta dynamiska yrke.

 

Källor och hänvisningar:

 

Friskrivning: Vi har ingenting att göra med någon av de sidor som vi hänvisar till. Vi har faktagranskat all information vi skriver om och vid tidpunkten för publicering var dessa korrekta och uppdaterade. Vi har heller inget samröre med något företag, organisation eller annan intressepart som vi eventuellt skriver om i artikeln.