Att bli frisör är drömmen för många kreativa själar som älskar att fixa med hår. Men vad tjänar en frisör egentligen? Och vilka vägar kan du ta för att bli en? I denna artikel tar vi en närmare titt på frisöryrket och dess lönefakta.
Lönen för en frisör
Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) ligger den genomsnittliga bruttolönen för en frisör på 31 400 kronor per månad enligt 2023 års statistik. Men det finns variationer.
En behörig frisör har en garantilön på 25 725 kronor per månad enligt Handels fackförbund. Erfarenhet i branschen ger också extra tillägg, som kan vara upp till 245 kronor per månad för varje 5000 timmars branscherfarenhet.
Förhandla om din lön
Som utbildad frisör har du stor möjlighet att förhandla om din lön. Kollektivavtalet är en vägvisare, men det är inte en fastställd minimilön enligt lag.
Det är viktigt att diskutera din lön med din arbetsgivare och argumentera för din rättvisa ersättning. Ta inte för givet att den erbjudna lönen är den bästa för dig.
Faktorer som påverkar lönen
När du förhandlar om din lön är det avgörande att känna till de faktorer som påverkar lönesättningen. Branscherfarenhet, ålder, tidigare arbetslivserfarenhet och andra relevanta kunskaper spelar alla en roll. Din utbildningsbakgrund är också viktig och kan påverka din lönenivå.
Så vi tycker att du ska förbereda dig noga och skriv en punktlista över de saker som du anser bidrar till att du ska ha en högre lön. Det kommer bara visa arbetsgivaren att du är driven och framåt.
Utbildning för frisörer
Det finns flera vägar att bli en behörig frisör. Du kan gå gymnasieprogrammet hantverksprogrammet med inriktning på frisör, välja en privat frisörutbildning kombinerat med färdigutbildning, eller delta i en företagsförlagd traineeutbildning.
Utbildning är en förutsättning för att kunna förhandla om en högre lön och öppnar dörrar till olika karriärmöjligheter inom yrket. Vill du veta mer om hur du kan utbilda dig till frisör så läs vår artikel på ämnet hur blir man frisör.
Viktiga egenskaper och kunskaper
För att lyckas som frisör behöver du vara kreativ, ha känsla för färg och form, samt kunskap om styling och trender.
Social kompetens och förmåga att kommunicera med kunder är också viktigt.
Om du siktar på att bli egenföretagare behöver du även kunskaper inom ledarskap, ekonomi och marknadsföring.
Framtidsutsikter för frisörer
Enligt Arbetsförmedlingen är framtidsutsikterna de kommande åren mycket goda för frisörer. Du kan jobba som anställd på en salong, hyra en stol som egenföretagare eller till och med öppna din egen salong.
Möjligheterna är många och det finns även utrymme för kreativitet och internationella möjligheter, särskilt genom deltagande i frisörtävlingar.
Att bli frisör är en spännande resa för den som älskar att arbeta med hår och människor.
Med rätt utbildning, erfarenhet och förhandlingsförmåga kan du skapa en givande karriär inom detta dynamiska yrke.
Sammanfattning – vad tjänar en frisör?
Lönen för en frisör i Sverige varierar beroende på flera faktorer som erfarenhet, arbetsort, och om frisören är anställd eller egenföretagare.
Generell lönestatistik för frisörer i Sverige:
- Nyutbildad frisör: Cirka 22 000–24 000 kronor per månad före skatt.
- Frisör med några års erfarenhet: Cirka 25 000–30 000 kronor per månad före skatt.
- Erfaren frisör i en större stad eller på en exklusiv salong: Kan tjäna upp till 35 000 kronor eller mer per månad före skatt.
Egenföretagare
Frisörer som driver egna salonger kan tjäna mer, men deras inkomster kan också vara mer varierande beroende på kundkrets, prissättning och driftskostnader.
Lönerna kan också påverkas av andra faktorer som tips, provision på produkter som säljs, och eventuell vidareutbildning eller specialiseringar inom yrket.
Källor & hänvisningar
Friskrivning: Vi har ingenting att göra med någon av de sidor som vi hänvisar till. Vi har faktagranskat all information vi skriver om och vid tidpunkten för publicering var dessa korrekta och uppdaterade. Vi har heller inget samröre med något företag, organisation eller annan intressepart som vi eventuellt skriver om i artikeln.