Hur blir man frisör, vilken utbildning krävs och hur får du ett gesällbrev? Frågorna är många, svaren får du här i vår artikel om hur du kan utbilda dig till frisör.
I denna artikel kommer du att lära dig om frisörens arbete och de rekommenderade utbildningsvägarna för att bli en framgångsrik frisör. Du kommer att få insikt i de olika proven som bevisar dina kunskaper och färdigheter, samt hur du kan erhålla en licens och fortsätta din professionella utveckling inom frisöryrket.
Vägen till att bli frisör i Sverige är flexibel och varierar beroende på individuella förutsättningar. Till skillnad från vissa andra yrken finns inga fasta krav på utbildning för att arbeta som frisör i Sverige. Dock har Frisörernas Yrkesnämnd (FYN) infört en frivillig licens för att höja kvaliteten och statusen för frisöryrket. För att erhålla denna licens krävs det att man uppfyller specifika utbildnings- och erfarenhetskrav.
Det finns tre huvudsakliga utbildningsvägar för att bli frisör
Gymnasieutbildning
Du kan börja din frisörutbildning direkt efter grundskolan genom att gå på ett hantverksprogram med inriktning frisör på gymnasieskolan. Detta erbjuder en grundläggande utbildning till frisör. För att gå vidare till delprov krävs godkända resultat i kurserna “Frisör 1 till 6”.
Vuxen grundutbildning
Om du redan har en gymnasieutbildning från ett annat program eller är över 18 år kan du välja att genomgå en godkänd kommunal eller privat frisörgrundutbildning. Dessa utbildningar, som varar ungefär ett år på heltid, erbjuder möjligheten att bli en behörig frisör.
Företagsförlagd traineeutbildning
En annan möjlighet är att arbeta som trainee på en frisörsalong med en behörig frisör som handledare. Denna utbildning delas upp i två nivåer och följer en läroplan. Efter avslutad traineeutbildning kan du avlägga gesällprovet.
Oavsett vilken väg du väljer att ta, innebär frisöryrket både ett hantverks- och serviceyrke. För att lyckas som frisör krävs inte bara kreativ förmåga utan också kunskap om klippsätt, trender, verktygshantering, kemiska behandlingar, håruppsättningar, hårvårdsprodukter och kommunikationsförmåga. Frisörer kan arbeta som egenföretagare eller vara anställda på en frisörsalong.
Efter avslutad grundutbildning och praktisk erfarenhet kan man avlägga gesällprovet, vilket resulterar i ett gesällbrev och fullständig yrkesbehörighet. Därefter finns möjligheten att vidareutbilda sig genom mästarutbildning och mästarbrev.
För de som har utbildat sig utomlands finns möjligheten till validering av utbildningen genom olika metoder som erbjuds av FYN. Detta kan inkludera att avlägga delprov och gesällprov för att styrka sina kunskaper eller genom granskning av utbildningsmodeller, yrkesprov och yrkesbevis från andra länder.
Missa inte att läsa om löneläget för frisörer, det kan du göra i vår artikel – vad tjänar en frisör.
Sammanfattning
Att bli frisör i Sverige innebär att genomgå en kombination av utbildning och praktik. Här är stegen du behöver ta för att bli frisör:
1. Gymnasieutbildning
- Hantverksprogrammet med inriktning frisör: Den vanligaste vägen är att gå hantverksprogrammet med inriktning frisör på gymnasiet. Denna utbildning är tre år lång och inkluderar både teoretisk och praktisk utbildning inom frisöryrket.
2. Lärling eller Praktik
- Efter avslutad gymnasieutbildning eller parallellt med utbildningen kan du behöva göra en lärlingsperiod hos en godkänd frisörsalong. Under denna tid får du praktisk erfarenhet och lär dig mer om yrket genom att arbeta under en erfaren frisörs vägledning.
3. Gesällbrev
- Efter avslutad utbildning och lärlingsperiod kan du ansöka om att avlägga ett gesällprov. Detta är ett yrkesprov som bedöms av Sveriges Frisörföretagare och Frisörernas Yrkesnämnd. Om du klarar provet får du ett gesällbrev, som är en yrkeslegitimation för frisörer.
4. Vidareutbildning
- Många frisörer väljer att vidareutbilda sig inom specifika områden, som färgteknik, hårförlängning eller barbering. Detta kan göras genom kurser och seminarier som erbjuds av olika frisörskolor och yrkesorganisationer.
5. Egenföretagande eller Anställning
- När du har gesällbrevet kan du välja att antingen söka jobb på en frisörsalong eller starta din egen verksamhet. Om du vill starta egen salong krävs också kunskaper inom företagande, vilket du kan få genom att gå en företagarkurs eller genom erfarenhet.
6. Mästarbrev (Frivilligt)
- Efter flera års erfarenhet i yrket kan du avlägga mästarprov och erhålla ett mästarbrev, vilket är en högre yrkeslegitimation. Det visar att du har expertkunskaper inom yrket och kan även vara ett krav om du vill utbilda andra frisörer eller öppna en egen skola.
Att bli frisör kräver både utbildning och engagemang för hantverket, men det är ett kreativt och socialt yrke som kan vara mycket givande.
Källor & hänvisningar
Friskrivning: Vi har inget samröre med någon av de sidor som vi hänvisar till. Vi har faktagranskat all information vi skriver om och vid tidpunkten för publicering var dessa korrekta och uppdaterade. Vi har heller inget samröre med något företag, organisation eller annan intressepart som vi eventuellt skriver om i artikeln.