Hur blir man rörmokare? I denna guide hittar du flera utbildningsvägar för att bli VVS-montör. Vi beskriver vilka alternativ som finns, vilka utbildningar som erbjuds och vad som krävs för att få ett certifikat som VVS-montör.
Olika Vägar till Utbildad VVS-montör
Det finns tre huvudsakliga vägar att bli VVS-montör:
- Gymnasieutbildning: Gå VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet, följt av två års utbildningsanställning.
- Vuxenutbildning: Kombinera vuxenutbildning med en utbildningsanställning.
- Företagslärling: Arbeta som lärling på ett företag i fem år.
Alla utbildningsvägar avslutas med ett branschprov, och företag som erbjuder praktik eller lärlingsplatser måste vara godkända för att utbildningen ska räknas.
Gymnasieutbildning
På gymnasiet går du VVS- och fastighetsprogrammets inriktning mot VVS, där du lär dig installation, service och underhåll av värme- och sanitetssystem. Utbildningen omfattar också energi- och miljöfrågor samt säkerhet inom VVS-teknik.
Du kan välja att antingen gå i skola med minst 15 veckors företagspraktik eller genomföra större delen av utbildningen som lärling på ett företag. Efter gymnasiet krävs två års arbete hos ett certifierat företag och godkända betyg i svenska, matematik och engelska för att få göra branschprovet och bli certifierad VVS-montör.
Vuxenutbildningar
Om du vill byta yrkesbana kan du gå en vuxenutbildning till VVS-montör, som tar cirka 52 veckor. Om utbildningen inte är godkänd av Yrkesnämnden kan extra kurser krävas, vilket kan förlänga studietiden. Det finns även möjlighet att korta ner utbildningen med ett kunskapsprov.
Företagslärling
Som företagslärling genomför du hela den femåriga utbildningen på ett företag som har ett kollektivavtal med fackförbundet Byggnads. Utbildningen omfattar både praktiskt arbete och teoretiska kurser som tar cirka 16 veckor. För att bli företagslärling krävs att företaget är villigt att ta ansvar för din utbildning och är anslutet till kollektivavtalet.
Distansutbildning till VVS-montör
Att utbilda sig till VVS-montör på distans kan vara ett flexibelt alternativ för dig som kanske redan jobbar eller har andra åtaganden. Distansutbildningar erbjuder samma grundläggande kunskaper och färdigheter som traditionella utbildningar, men med större frihet att studera hemifrån.
Ditansutbildningens Innehåll
En distansutbildning till VVS-montör omfattar:
- Grundläggande VVS-teknik: Du lär dig om installation, service och underhåll av värme-, ventilations- och sanitetssystem.
- Teoretiska Studier: Kurser i energi- och miljöfrågor, säkerhet inom VVS-teknik, samt bygglagstiftning.
- Praktisk Erfarenhet: Praktik eller lärlingstid på ett företag krävs för att få praktisk erfarenhet och slutföra utbildningen.
Utbildningens Struktur
Distansutbildningen kombinerar onlinekurser med praktiska moment:
- Onlinekurser: Teoretiska moment som du kan studera när det passar dig.
- Du måste genomföra praktik på ett godkänt företag för att få den praktiska erfarenheten som krävs. Detta kan ordnas genom att samarbeta med lokala företag som är anslutna till branschens kollektivavtal.
Certifiering och Branschprov
För att bli certifierad VVS-montör behöver du:
- Slutföra alla teoretiska och praktiska moment.
- Ha godkända betyg i relevanta ämnen (svenska, matematik och engelska).
- Göra ett branschprov som visar att du har de nödvändiga kunskaperna och färdigheterna.
Fördelar med distansutbildning
- Studera i din egen takt och kombinera studierna med arbete eller andra åtaganden.
- Du kan studera var du än befinner dig, vilket är praktiskt om du bor långt från en utbildningsinstitution.
- Du kan ofta anpassa studietakten efter dina egna behov och möjligheter.
Hur du anmäler dig
För att anmäla dig till en distansutbildning till VVS-montör:
- Leta efter utbildningar som är godkända av VVS-branschens yrkesnämnd.
- Följ ansökningsprocessen som utbildningsanordnaren har, vilket vanligtvis innebär att fylla i ett ansökningsformulär och bifoga nödvändiga dokument.
- Kontakta lokala företag för att ordna praktikplatser under din utbildning.
En kort sammanfattning om distansutbildningen – En distansutbildning till VVS-montör erbjuder en flexibel och tillgänglig väg till ett yrke med goda framtidsutsikter. Genom att kombinera onlinekurser med praktik kan du få de kunskaper och erfarenheter som krävs för att bli en certifierad VVS-montör.
Lång Utbildning
Den femåriga utbildningen ger dig djupa kunskaper och erfarenheter, vilket bidrar till en bra arbetsmiljö och säkerhet på arbetsplatserna.
Utvecklingsmöjligheter
Efter att ha arbetat som VVS-montör kan du avancera till roller som projektledare eller arbetsledare, eller vidareutbilda dig till ingenjör. För att förbereda dig för högre studier kan du komplettera gymnasieutbildningen med kurser som ger högskolebehörighet.
Branschcertifikat – ett krav för yrket
Ett branschcertifikat visar att du har de kunskaper och färdigheter som krävs i yrket. Du kan få certifikatet genom att klara branschprovet efter att ha arbetat som lärling eller anställd med VVS-arbete, både i Sverige och utomlands.
Personliga Egenskaper för en VVS-montör
En VVS-montör behöver vara både praktiskt och teoretiskt lagd, kunna hantera ny teknik och datorer, läsa ritningar, tänka kreativt och vara händig.
Framtidsutsikter för VVS:are
Enligt Arbetsförmedlingen finns det goda jobbutsikter för VVS-montörer. De med utbildning eller erfarenhet har mycket stora möjligheter att få jobb. Lönen för vvs-montörer är även den uppåtgående så att utbilda sig till VVS-montör är därför ett säkert val för dig som vill ha goda chanser att få jobb i framtiden.
Lästips: Vad gör en vvs-montör?
Källor & hänvisningar
Friskrivning: Vi har inget samröre med någon av de sidor som vi hänvisar till. Vi har faktagranskat all information vi skriver om och vid tidpunkten för publicering var dessa korrekta och uppdaterade. Vi har heller inget samröre med något företag, organisation eller annan intressepart som vi eventuellt skriver om i artikeln.