Så hittar du en mentor

Så hittar du en mentor

En mentor är en erfaren person som ger råd, stöd och vägledning för att hjälpa dig att utvecklas och nå dina mål - både privat och i yrkeslivet. Vi ger dig tips och förslag på hur just du kan hitta en mentor som passar dig.

Hur du söker och hittar en mentor för din karriärutveckling

Att investera tid och pengar i en mentor, kan vara en värdefull resurs för dig och din karriärutveckling. Personen kan ge dig nya insikter i din bransch och andra branscher, tips om karriärval och verktyg och stöd för dig att nå dina karriärmål.

Här är några tips på hur du hittar en mentor som passar dig:

1. Identifiera vad du söker i en mentor

Innan du börjar söka efter en mentor så bör du ta dig till att fundera på vad du egentligen söker hos personen. Här är tre frågor du kan ställa dig själv innan du börjar leta:

  • Vilken bransch vill du ha en mentor inom? Är det i den bransch du redan är inom så vet du säkert ett par personer du kan fråga direkt.
  • Vilka är de viktigaste egenskaperna som personen behöver besitta? Det här är jättesvårt att identifiera så lägg tid på det. Men några exempel skulle kunna vara att personen ska hjälpa dig med att hitta dina styrkor, peka ut en ny karriärväg åt dig eller kanske ge din mer erfarenhet i din existerande bransch/ditt nuvarande yrke.
  • Vet du redan nu vilka karriärmål du vill uppnå? Vet du det, så är det dessa som ska vara det centrala i samarbetet med din mentor.

 

För att du ska få bästa möjliga resultat, så är det viktigt att du själv förstår varför du vill ha och behöver en coach/mentor. Vet du det så blir vägen framåt enklare och rakare. 

2. Nätverka

Ett bra sätt att hitta personer som kan fungera som en mentor för dig är att nätverka. Att nätverka är helt enkelt att knyta nya kontakter, skapa nya affärsrelationer och partners men också att bredda sin bas så fler vet vem du är och vad du gör. Men hur kan man nätverka på ett bra sätt då?

Här är tre tips på hur du kan börja nätverka:

  • Delta i evenemang inom din nuvarande bransch eller det område som du är intresserad av. Det är ett bra sätt att gå på mässor och liknande branschevenemang, för där hittar du dem som du vill lära känna.
  • Gå med i olika nätverksgrupper. En nätverksgrupp är en samling av personer som har samma intressen och delar gemensamma yrkesmål. Man träffas på regelbunden basis för att byta idéer och tankar med varandra, utbyta erfarenheter och även diskutera trender och annat som rör deras bransch. Det kan ske online och offline.
  • Träffa människor i din bransch. Linkedin är en bra plattform för just nätverkande och det tycker vi att du ska använda dig av. Ta kontakt med personer i din bransch som du vill lära dig av, bjud på en lunch eller besök ett evenemang som personen anordnar. Erfarenheten säger oss att det inte finns någon som inte vill dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

 

Det kan ibland krävas att du ligger på lite. När du har träffat någon du tycker skulle kunna vara en bra mentor, fråga om personen skulle vara intresserad.

3. Kontakta en mentororganisation

Det finns företag och organisation som hjälper till med att matcha personer med mentorer. Man hjälper till med att främja personlig utveckling och spridning av kunskap och erfarenheter.

Mentororganisationer erbjuder olika program för att hjälpa personer att nå sina personliga mål, förändringar eller karriärmål.

Man brukar prata om fyra olika mentorprogram:

  • Karriärmentorskap. Den här typen av program syftar till att hjälpa personer att utveckla sin karriär genom att lära av mer erfarna personer inom sin bransch.
  • Entreprenörsmentorskap. Det här handlar om att ge stöd och guidning till personer som vill start och driva företag. Det är ett väldigt bra sätt för personer som startar sina första företag att gå hos en person som redan gjort den resan och kan dela lärdomar.
  • Akademiskt mentorskap. Det här riktar sig till studenter som vill få vägledning i sina studier kopplat till sina akademiska mål. 
  • Personligt mentorskap. Det här handlar om personlig utveckling och att förbättra sin livskvalitet och sina personliga egenskaper.

 

Om du ska välja att ta hjälp av en mentororganisation så är det viktigt att du väljer en organisation som passar dig och dina behov. Det bör också vara en organisation som bevisligen har personer inom din bransch eller med erfarenhet från din bransch.

4. Var lösningsfokuserad

För att nå optimalt resultat, så är det viktigt att du är fokuserad på var du vill någonstans. Du behöver vara lösningsfokuserad. 

Fundera igenom frågor du vill och behöver ha svar på och kom även med olika scenarier och problem du vill få hjälp med. Be om feedback och var öppen för att ta emot feedback från din mentor - hen är ju där för att hjälpa dig.

Sammanfattning:

Att ha en mentor är värdefullt för din karriärutveckling. Genom att nätverka, använda LinkedIn och kontakta mentororganisationer kan du hitta en person som kan hjälpa dig dit du vill. Kom alltid ihåg att personen är där för din skull och det är viktigt att din mentor kan vara ärlig med dig. Annars kommer du inte få ut det du behöver för att komma vidare i din karriär och i ditt liv.

Lycka till!

 

Källor och hänvisningar:

 

Friskrivning: Vi har ingenting att göra med någon av de sidor som vi hänvisar till. Vi har faktagranskat all information vi skriver om och vid tidpunkten för publicering var dessa korrekta och uppdaterade. Vi har heller inget samröre med något företag, organisation eller annan intressepart som vi eventuellt skriver om i artikeln.

Johan Eriksson

Johan Eriksson

Johan har erfarenhet från ledarskap och rekrytering. Han jobbar idag som frilansskribent och gör konsultuppdrag och föreläsningar inom ledarskap och affärsutveckling.